Unga ledare svarar

Här svarar ett par unga ledare som konfirmerat sig tidigare på frågor som de upplever är vanligast inför konfatiden

Vad betyder det att konfirmera sig?

 • Att konfirmeras innebär att bekräfta sitt dop. Det är upp till dig om du vill testa tro. Det är helt okej att prova och sedan säga nej till konfirmation om det inte känns helt rätt. Det är ditt val.

Måste en vara döpt och medlem i svenska kyrkan?

 • Du behöver inte vara döpt för att vara med i en konfirmationsgrupp, men du måste vara döpt för att bli konfirmerad. Om du inte är döpt så kan du bli det under konfirmationstiden (helt gratis). När du döps blir du också medlem i svenska kyrkan.

Vilket alternativ ska jag välja?

 • Det är svårt för oss att veta. Alla alternativ är olika precis som vi. Det finns mer information om samtliga alternativ här > Alternativ.

Vad ska jag ha med mig?

 • Beroende på vilket alternativ och vilken tidpunkt du åker så är ser det olika ut, men du kommer att få en packlista i god tid om vad vi rekommenderar.

Hur bor vi på läger?

 • Det kan se olika ut. Antal personer beror på rumsstorlek. Det kan variera från lägergård till lägergård. Rummen är uppdelade efter de juridiska könen. Känns situationen obekväm på något sätt eller om du har frågor, tveka inte att kontakta kontaktpersonen/lägerchefen för det alternativet.

Får jag åka hem under lägret?

 • Vissa läger har övernattning. På dessa läger är det viktigt att du klarar av att sova borta. Naturligtvis är det möjligt att åka hem om det inte känns bra.

Kommer det finnas någon kiosk eller liknande på lägret?

 • På det flesta läger finns det en kiosk med godis, glass och liknande till försäljning med rimliga priser. Däremot är inga kiosker öppna dygnet runt. Om du vill veta mer är det bara att fråga kontaktpersonen/lägerchefen för det alternativ du är intresserad av.

Får jag ta med mig snacks, läsk, godis, osv?

 • Det är helt okej att ta med sig sådant, men tänk på din hälsa och ta med en rimlig/lagom mängd. Tänk också på att alla kanske inte kan ta med sig något så det är alltid en fin grej att bjuda med sig. Nötter är oftast inte okej att ta med sig på läger då det kan förekomma starka allergier.

Får jag ta med mig energidryck?

 • De flesta läger har ett förbud mot energidrycker. Du kommer att få ordentligt med sömn och kommer inte att behöva energidricka.

Vad gäller för alkohol, tobak, cigaretter, osv?

 • På alla alternativ är det nolltolerans mot dessa produkter. Ett krav för att få vara på läger är att inte ha med eller använda alkohol, tobak, cigaretter, osv.

Vad händer om jag inte får mitt första val?

 • Då går världen under, det är bara att hoppa av. Nej, självklart inte! Alla alternativ är inte helt lika, men alla alternativ är till för att lära dig om konfirmation. Du kanske inte får ditt första val, men alla alternativ är bra och har fantastiska ledare. Våga testa!

Kostar det något att åka på läger?

 • Nej! Ni får mat och husrum och behöver inte betala en krona, så länge ni väljer något av alternativen som finns listade här (länk). Alla alternativ som Svenska kyrkan i Umeå anordnar är gratis. Och du som bor i Umeå pastorat kan också välja Efs Västerbottens alternativ kostnadsfritt!

Jag bor inte i Umeå pastorat, vad gäller?

 • Du är välkommen att anmäla dig om det finns platser kvar. Du behöver du själv ta dig till och från träffar och kunna var med under året.

Finns det dusch?

 • Det kommer finnas möjlighet till rinnande vatten på alla alternativ med längre övernattning. Exakt vilka möjligheter varierar från läger till läger. Oroar du dig kan du alltid ta kontakt med lägerchefen för det alternativ som intresserar dig.

Vad gör vi på konfa-läger?

 • Allt möjligt.  Vi blandar skoj och allvar när vi tillsammans utforskar tro. Det finns många alternativ med olika inriktningar, men gemensamt är att konfirmanderna får diskutera, lyssna och lära om sin tro samtidigt som våra ledare gör allt för att underhålla och göra just din konfirmation rolig.

Hur länge får jag sova?

 • Det beror på alternativ. Vanligtvis är det inte jättetidig väckning och ni har minst 8 timmars schemalagd sovtid. Har du mer exakta frågor kan du alltid kontakt kontaktpersonen/lägerchefen för det alternativ du är intresserad av.

Vad händer vid en olycka?

 • Alla våra ledare är HLR-utbildade och vi gör alltid risk- och sårbarhetsanalys inför varje aktivitet. Om något mot förmodan skulle hända är våra ledare mycket kompetenta och självklart får vårdnadshavare veta. Vi strävar efter att göra konfirmationstiden säker och vill så klart undvika att våra konfirmander skadas.

Vad händer med mobilen under lägret?

 • Det beror på vilket alternativ och vad dina ledare har bestämt. Vissa läger är mobilfria. Andra inte. Många som varit på mobilfria alternativ har uppskattat att få koppla bort från telefonen.

 • ”När jag var på mitt konfaläger använde jag bara mobilen under mobiltiden det första dagarna, det var rätt skönt.”

Får jag träffa mina föräldrar under lägret?

 • De längre alternativen brukar ha en besöksdag, men om du vill vara helt säker kan du kolla informationen för det/dem läger du är intresserade av här > Konfirmationsalternativ

Får jag träffa min partner under lägret?

 • Om ni går samma konfa kommer ni att träffas, men annars så kommer ni behöva vara ifrån varandra. De är alltid välkomna på besöksdag, om det finns en sådan dag, du kan alltid kolla besök med kontaktpersonen/lägerchefen för det alternativ du är intresserad av.

Får jag träffa mina kompisar under lägret?

 • Under konfa-tiden kommer du att spendera tid med fantastiska människor och många som konfirmerats säger att de har fått nya vänner. Tyvärr kan inte folk komma och hälsa på hursomhelst. Det gäller säkerhet och att ledarna ska veta vilka som är på lägret. Dock finns det oftast besöksdagar och då är det hjärtligt välkomna att hälsa på!

Vilken kontakt kommer jag ha med mina föräldrar?

 • Även om vissa läger har mobiltid är det viktigt att den som vill kan ha kontakt med föräldrar om du behöver det. Vissa läger har besöksdag, men risken finns att du längtar hem. Det finns möjlighet att låna telefon om det behövs. Om det skulle hända något eller om du bara vill prata med vårdnadshavare. Dina vårdnadshavare har också nummer att ringa få att nå dig under lägret.

Vilka tider är det mat?

 • Det beror på alternativ. De flesta alternativ har frukost, lunch middag men även mellanmål och kvällsfika. Det är relevanta tider och lagom med mellanrum mellan varje måltid. Frukt erbjuds också oftast för dem som är hungriga.

Om jag tycker att det är tråkigt?

 • Våga testa och stanna lite extra, ge det en chans. Om det inte funkar och du inte trivs är det alltid okej att åka hem.

Vad händer om jag inte finner en tro?

 • Det är helt okej om du inte känner något, det viktiga är att du låter dig själv våga tro och att du testar.

Är konfirmationen som ett prov?

 • Nej. Det är inte som skolan och det finns inga prov. Det viktiga är att du vill och vågar prova.

Vad händer om jag inte hamnar på samma läger som min kompis?

 • Det kan kännas svårt att inte hamna med kompisar. Däremot är konfa-tiden ett toppen sätt att lära känna nya människor. Om det fortfarande känns obekvämt, kontakta lägerchefen.

Får jag välja vilka jag delar rum med?

 • Det beror på. Vi försöker alltid göra vårt bästa för att ni ska vara så bekväma som möjligt. På de flesta läger får ni önska, men tänk på att många lägergårdar har rum där ni kommer att sova flera i. Om det känns väldigt jobbigt eller om du har fler frågor kan du alltid ta kontakt med lägerchefen för det alternativ du är intresserad av.

Ifall jag har ett funktionshinder hur påverkar det mig då?

 • Det finns möjlighet för alla att konfirmera sig. Kontakta oss så pratar vi igenom vilket konfirmationsalternativ som passar just dig och hur vi kan anpassa det utifrån dina förutsättningar.

Får man svära på ett konfirmationsläger?

 • Intressant fråga! Fråga igen när vi ses.

Fanns din fråga inte med?

Använd kontaktformuläret nedan så svarar vi så snart vi kan.