Förälder/vårdnadshavare

Vad innebär konfirmationen för dig som förälder eller vårdnadshavare? Din tonåring växer upp, kanske vill fara på läger för första gången?
Konfirmationen är en möjlighet för din tonåring att lära känna sig själv genom samtal och diskussioner men också via sång, musik, drama och lek. Konfirmationsträffarna handlar om vänskap och kärlek, frihet och ansvar, gott och ont, rätt och fel, vad det står i Bibeln, vem Jesus var, meningen med livet och mycket mer.

Beroende på alternativ träffas konfirmandgruppen olika många gånger under året. Vissa grupper har kortare träffar regelbundet under året och något helgläger. Andra träffas lite mer sällan men har fler eller längre läger.

Våra engagerade ledare vill göra konfirmandtiden till en så bra upplevelse för ditt barn som möjligt. Vi vill att du som vårdnadshavare ska känna dig trygg och lita på att din tonåring får en positiv konfirmandtid.

Vanliga frågor från föräldrar

Vår tonåring är egentligen för ung för att konfirmeras, men vill gå med sina kompisar som är ett år äldre, hur kan vi göra?

Enligt Riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmandarbete ska konfirmationsgudstjänsten äga rum tidigast det år konfirmanden fyller 15 år, men om det föreligger särskilda omständigheter kan församlingen göra undantag.

Kontakta Jeanette Brodin / 090-200 27 26 eller kontaktpersonen för det alternativ du är intresserad av.

Min tonåring är 16 år och har kommit på att hen vill konfirmeras. Hur gör vi?

Vi erbjuder alternativ för ungdomar över 15 år. Läs mer på 2:a chansen-sidan >

Även vuxna kan konfirmeras, det finns ingen övre åldersgräns. Vänd dig till din hemförsamling och fråga om vilka alternativ de erbjuder.

Min tonåring vill anmäla sig till en konfirmandgrupp och konfirmeras i en annan församling än den vi bor i. Går det? Kostar det något?

Din tonåring kan välja att tillbringa sin konfirmationstid i vilken församling hen önskar. Om ni väljer ett alternativ som är avgiftsbelagt tillkommer den kostnaden men om ni väljer ett alternativ som är kostnadsfritt, kostar det er inget.

Ingen av oss föräldrar är med i Svenska kyrkan. Kan vår tonåring konfirmeras ändå?

Ja, men er tonåring måste vara medlem och döpt. Ordagrant betyder ordet konfirmation bekräftelse. Det man bekräftar är dopet, så det enda som behövs för att konfirmeras  Svenska kyrkan är att man är döpt och att man är medlem i Svenska kyrkan eller i en annan evangelisk luthersk kyrka. Är man inte döpt när man påbörjar sin konfirmandtid kan man bli det under konfirmandtiden, kanske under en lägervistelse. Du som är förälder blir självklart tillfrågad om detta före dopet sker.

Vår tonåring är medlem men inte döpt. Kan hen konfirmeras ändå?

Ja, självklart. Din tonåring kan anmäla sig till konfirmationen och påbörja sin konfirmationstid. Men för att bli konfirmerad måste man vara döpt och medlem i Svenska kyrkan, eller i en annan evangelisk luthersk kyrka. Dop kan ske under konfirmationstiden. Du som är förälder blir självklart tillfrågad om detta före dopet sker.

Min tonåring har dyslexi och bävar för att tvingas läsa högt ur Bibeln eller liknande saker. Vad kan jag som förälder göra?

Konfirmationstiden är en tid att testa och lära om kristen tro. Det görs genom samtal, övningar och lekar. Tiden bygger mycket på gruppgemenskap och att konfirmanden känner sig trygg i gruppen. Som förälder kan du berätta för ledarna om din tonårings behov, så att han eller hon inte behöver läsa högt. Det är viktigt att konfirmationstiden blir en bra och positiv tid.

Min tonåring har inte sovit borta många nätter. Vi oroar oss för hur det ska gå att åka på läger. Ska jag kontakta lägerledarna?

Ja, kontakta dem. Många konfirmander upplever lägervistelsen som ett minne för livet och ledarna gör sitt bästa för att det ska bli ett gott och roligt minne. Därför är det bra om ledarna känner till oro och farhågor så att de kan stötta och hjälpa till om det behövs.

Varför behöver jag ange min tonårings personnummer i anmälan?

Vi behöver personnumret för att kunna registrera hen som konfirmerad.

Läs mer här om hur vi arbetar med att skydda dina personuppgifter.

Fanns din fråga inte med?

Använd kontaktformuläret nedan så svarar vi så snart vi kan.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Din fråga

För att förhindra spam, vad blir:


Comments are closed